Exemplarul meu:
Nume: Ghita (mascul)
Varsta: Aproape 3 ani
Dimensiune: 53cm lungime
Temperament: Docil, daca il las liber in camera se urca singur pe calorifer si adoarme acolo. Are momente cand e mai agitat, in special cand e flamand.
Manipulare: Agamele sunt usor de manipulat deoarece nu sunt agresive, insa pot creste destul de mari si au gheare puternice, eu personal recomand manipularea cu manusi a exemplarelor mai agitate, deoarece pot provoca niste zgarieturi urate.
Alte detalii: Il am din mai 2013, era mic cat un gecko, am incercat sa-i ofer o varietate cat mai mare de insecte si vegetale, pentru a-i asigura o crestere armonioasa. De asemenea, l-am manipulat des si l-am lasat liber prin camera, astfel incat acum este bland si chiar raspunde la nume (doar cand are chef).
Terariu:
Terariul unei agame cu barba trebuie sa aiba o suprafata cat mai mare, deoarece sunt soparle foarte active si destul de mari. Eu i-am schimbat terariul de 2 ori, deoarece a crescut relativ rapid. Cel mai important lucru in terariul unui dragon barbos este iluminarea, un bec sau neon UV-B 10.0 fiind OBLIGATORIU, fara acesta putand aparea complicatii cum ar fi boala metabolica a oaselor, si un bec pentru caldura, deoarece au nevoie de peste 40 de grade Celsius in partea calda a terariului, pentru a-si digera hrana fara probleme. Umiditatea trebuie sa fie redusa, fiind o specie desertica.
Hrana si apa:
Vestea buna e ca agamele mananca orice fel de insecta valabila, vestea proasta e ca mananca extrem de mult, daca nu aveti crescatorii de insecte nu va luati agama cu barba, va saraceste… am patit-o. Alta veste buna e ca de la o varsta mananca multe vegetale, deci nu mai e asa mare bataie de cap cu insectele, problema e ca majoritatea nu accepta vegetale din prima si e destul de mult de munca sa se obsinuiasca.
Agamele nu se descurca la baut apa dintr-un vas, ele beau apa cand le stropim sau cand fac baie (baile sunt recomandate cel putin de 2 ori pe saptamana, beau si defecheaza in apa).
Este o soparla omnivora; puii sunt complet insectivori, insa pe masura ce cresc incep sa manance si fructe/legume/verdeata, urmand ca la maturitate dieta lor sa fie compusa din pana la 80% vegetale si 20% insecte.
Este o specie foarte populara ca animal de companie, din motive evidente: sunt soparle curioase, sociabile, nu sunt foarte mari si sunt relativ usor de intretinut.
Dimensiunea unui adult variaza intre 40 si 60cm lungime, in functie de varietate si modul cum a fost crescut.
Poze: